lauantai 28. heinäkuuta 2012

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleivän teko on helppoa. Ainekset vain sekaisin, kohotus ja uuniin. Leipä maistuu esim. savulohella ja sitruunalla päällystettynä. Talviaikaan toimii smetana-sipuli-mätitäyte. Itse syön sitä myös sellaisenaan voilla päällystettynä. Leipä säilyy ja on jopa parhaimmillaan viikonkin verran jääkaapissa säilytettynä. Osan leivistä voi pakastaa ja sulattaa tarpeen mukaan. Annoksesta tulee kolme leipää. Ohje on ollut minulla jo vuosia, viime aikoina olen törmänyt samaan reseptiin mm. Hesarissa ja Ruoka&Viini- lehdessä.


Saaristolaisleipä, 3 kpl

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

siirappi-vesisekoitusta voiteluun

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja kaada se suureen astiaan. Lietä hiiva piimään ja lisää kaikki muut ainekset sekaan, sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä pari tuntia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kolme leipävuokaa ja annostele taikina vuokiin. Anna kohota vielä hetken aikaa vuoissa. Paista noin kaksi tuntia uunin alimmalla ritilätasolla, kunnes leivät ovat kypsiä (voit kokeilla tikulla tai vastaavalla). Voitele leivät halutessasi kiiltäviksi siirappi-vesiseoksella uunista ottamisen jälkeen. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti