perjantai 27. heinäkuuta 2012

Donitseja!!

Olen kesän aikana seikkaillut erinäisillä amerikkalaisilla blogisivuilla donitsiohjeita etsien. Monia sieltä on löytynytkin, ja muutamaa olen kokeillut, toiset ovat olleet onnistuneempia kuin toiset. Donitsikoneeni on ollut mukana loman vietossa mökillä, ja kaikki kesävieraat ovatkin saaneet niitä jälkiruoaksi, kummitytönkin kanssa näitä kerran väsäiltiin. Olen muuttanut ohjeet suomalaisiin mittoihin ja raaka-aineisiin sopiviksi ja muokannut hieman muutenkin. Katso lisää vinkkejä vaikkapa sivulta http://pinterest.com/jilibean2/donut-maker-recipes/.

Amerikkalaisilla tuntuu olevan paljon uuniin laitettavia peltejä, joissa on donitsin muotoinen kolo, aivan kuten meillä on muffinssipeltejä. Kaikki alla olevat taikinat voi paistaa donitsikoneella tai uunissa joko donitsi- tai muffinssipellillä.




Tässä kokeilemieni reseptien top kolmonen, kuorrutuksia laittelin sekaisin kaikista taikinoista tehtyihin donitseihin. Sokeri voi olla kokonaan tai osaksi tummaa, ja jauhoihin voi sekoittaa esim. graham- tai sämpyläjauhoja, ei kuitenkaan enempää kuin puolet jauhojen koko määrästä. Kaikista alla olevista taikinoista tehdyt donitsit olivat erinomaisia vielä seistyään yön yli jääkaapissakin, joten ne voi tehdä esim. juhliin hyvissä ajoin etukäteen.

Sen verran olen tähän mennessä donitsikoneesta ja donitsien tekemisestä oppinut, että taikinaan kannattaa laittaa leivinjauhetta mieluummin reilusti kuin liian vähän, ja että taikinaa kannattaa annostella koneen koloihin suoraan ruokalusikalla ihan reilusti, muttei kuitenkaan niin, että taikina pursuaa reikien yli paiston aikana. Sopivan määrän oppii kyllä nopeasti. Näillä vinkeillä saan nykyään aika hyvin molemmilta puolilta paistuneita, symmetrisen mallisia kakkaraisia. Kokemukseni mukaan donitsien kannattaa myös antaa jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista, näin kuorruttaminen on helpompaa ja mahdolliset koristeet asettuvat donitsin päälle helpommin. Tämä voi tietysti olla vaikeaa, jos donitsinhimoinen lapsilauma odottaa koneen vieressä malttamattomana...

Banaanidonitsit

2,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
0,5 tl kanelia
1 dl piimää tai turkk. jogurttia
1/2 banaani soseena
1 muna
1 tl vaniljasokeria tai -uutetta
2 rkl sulaa rasvaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi ja paista koneessa tai uunissa kypsiksi. Kuorruta halutessasi. Tätä ohjetta aion kokeilla omenasadon kypsyttyä myös hienoksi raastetusta tai soseutetusta omenasta.


Sitruunadonitsit

3 dl jauhoja
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 rkl unikonsiemeniä (antavat donitseille kivan ulkonäön, voi jättää poiskin)
50 g sulaa rasvaa
1 dl sokeria
1 muna
1,25 dl maitoa
2 rkl turkk. jogurttia
ripaus suolaa
2 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään, paista koneessa tai donitsipellillä. Anna jäähtyä ja kuorruta ja koristele.


Appelsiinidonitsit
(Appelsiini ja tumma suklaa sopivat erinomaisesti yhteen, joten näille donitseille suosittelen suklaakuorrutusta)

5 dl jauhoja (laitoin puolet sämpyläjauhoja, toimi hyvin)
1 rkl leivinjauhetta
1 appelsiinin kuori
1 appelsiinin mehu + maitoa niin, että nestettä on yht. 2,5 dl
ripaus suolaa
1,25 dl sokeria
0,5 dl sulaa rasvaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria tai vaniljauutetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista donitsit koneessa tai donitsipellillä. Anna jäähtyä ja kuorruta.


Kuorrutuksia

Suklaakuorrutus

Sulata noin 100 grammaa suklaata mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää halutessasi teelusikallinen voita kiiltoa lisäämään. Dippaa donitsit suklaassa, lisää koristeet ja anna kovettua. Suklaa voi olla syöjien maun mukaan tummaa tai maitosuklaata tai valkosuklaata. Valkosuklaa sopii erityisen hyvin sitruunadonitseihin.

Tomusokerikuorrutus

2-3 dl tomusokeria
muutama tl vettä tai sitruunamehua tai niiden sekoitusta
elintarvikeväriä halutessasi

Sekoita tomusokerin ja mahdollisen elintarvikevärin sekaan nestettä vähitellen, kunnes seos on jämäkkää mutta sellaista, että se tarttuu donitsin pintaan. Dippaa donitsi seoksessa, koristele ja anna kuivua. Tomusokeri voi olla osittain tai kokonaan mansikka- tai kaakaotomusokeria.

Sokeri-kanelikuorrutus

Yksinkertaisen sokeri-kanelikuorrutuksen voi tehdä helposti. Sekoita kulhossa noin puoli desiä sokeria ja puoli tl kanelia. Sulata pari ruokalusikallista voita eri kulhossa. Voitele donitsin pinta ensin pullasutia apuna käyttäen joka puolelta voilla, pyörittele donitsi sitten kaneli-sokerissa. Donitsikoneessa donitsit paistetaan ilman rasvaa, joten ilman voilla voitelua sokeri ei niiden pintaan tartu. Tämä kuorrutus oli erityisen maukasta banaanidonitsin päällä!


Koristeita

erilaiset nonparellit
suklaahiput
mantelirouhe
kanelihuntu
kaakaojauhehuntu
sitruunan tai appelsiinin kuoriviipaleet ohuina säikeinä
jne.

2 kommenttia:

  1. Jes, täytyykin kokeilla noita sinun testaamia ohjeita. Minä olen pysytellyt niissä perusdonitsessa lisäten vain siihen ohjeeseen kaardemummaa, kun se minusta oli olennainen osa makua. Mun kone on jo vaeltanut lainassa parilla tutulla lasten synttäreitä varten ja ensi viikonloppuna sillä on taas vientiä. Hyvä ostos oli!

    VastaaPoista
  2. Ainiin, oletko muuten törmännyt suolaisiin donitseihin vähän kuin minibageleihin? Kaverin kanssa vain mietittiin tuotakin mahdollisuutta.

    VastaaPoista